با افزایش جرم و جنایتهایی که طی سالهای مختلف رخ میداد، شرکتهای امنیتی با ایدهی دوربینهای مداربسته توانستند تا حد زیادی از میزان این جرم و جنایتها کم کنند. در شرکتهایی که از چند سیستم دوربین مداربسته استفاده میشود، اتاقی به نام اتاق کنترل مرکزی یا اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته وجود دارد.
اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته معمولا در پروژههای بزرگ یا مکانهای حساس همچون بیمارستانها، پاساژها، مترو، پادگان و … وجود دارند که در این مکانها تعداد دوربینهای مداربسته زیاد است.
این اتاق که در اکثر سازمانهای بزرگ وجود دارد، قلب عملیاتی سازمانها نامیده میشود. در اتاق مانیتورینگ اغلب تصاویر دوربینهای مختلف یک سازمان به صورت یکجا قابل مشاهده است، در واقع کل سازمان از یک اتاق قابل کنترل و مدیریت است که باعث برقراری امنیت بیشتر و در برخی موارد افزایش کارآمدی سازمانها میشود.
هر نمایشگر معمولا ۳۲ تصویر را نمایش میدهد و ناظر میتواند بر دوربینهای مکانهای مختلف نظارت داشته باشد. اگر در یکی از مکانها اتفاقی رخ داد، اپراتور میتواند تصویر آن بخش را بزرگتر کرده و کنترل بیشتری روی آن مکان داشته باشد.
اتاق مانیتورینگ میبایست از شیوههای طراحی اصولی بهرهمند گردد. همانطور که گفتیم اتاق مانیتورینگ قلب عملیاتی سازمانهاست و لازم هست که از بهترین تجهیزات برخوردار باشد و اپراتورهایی که در این اتاقها مشغول به فعالیت هستند از استانداردهای بالای محیط کاری برخوردار باشند.
یکی از رویکردهای جذاب برای طراحی اتاق مانیتورینگ طراحی رویکرد بالا به پایین است که در ادامه با آن آشنا میشوید.
رویکرد بالا به پایین
معمولا برای طراحی صحیح محیط کار از واژهی آرگونومیک استفاده میکنند که به معنای طراحی محیط کار براساس نیازمندیهای نیروهای انسانی است. آرگونومی ظرفیتها و توانمندیهای انسانها را بررسی میکند و از اطلاعات بدست آمده در طراحی محیطهای کاری، طراحی مشاغل و تجهیزات استفاده میکند.
رویکرد بالا به پایین نیز طبق همین اصل عمل میکند. طبق این اصل، حتی اگر اتاق کنترل به بهترین شکل خود طراحی شود، اما اپراتورها آموزش ضعیفی ببینند یا عملکرد و بازدهی کافی را در محیط کاری ساخته شده، نداشته باشند، سیستم به طور کلی نابود خواهد شد.
هر سازمانی که از سیستمهای دوربین مداربسته و اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته استفاده میکند، لازم هست که به دو مورد زیر اهمیت ویژهای اختصاص دهد:
۱) نیازهای فنی و تجهیزات اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته
همانطور که از اسمش هم مشخص است، این قسمت مربوط به انتخاب صحیح دوربینهای مداربسته و سایر تجهیزات اتاق مانیتورینگ و همچنین سایر تکنولوژیها بستگی دارد.
اولین ایستگاههای کاری موجود در سال ۱۹۶۰ ایجاد شدند، اما بعدها با تغییرات فوقالعاده گستردهی تکنولوژی و همچنین توجه به عملکرد گردن، سر، چشم و …، تغییراتی در استانداردها صورت گرفت. در زیر تصویری از اندازههای استاندارد فاصله از مانیتور را مشاهده میکنید.
ظاهر و سایز اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته
اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته باید به اندازهی کافی بزرگ باشد تا بتوان اسباب، وسایل و تجهیزات را به بهترین شکل در آن جای داد. بعد از قرار دادن تجهیزات، میبایست فضای کافی برای کار کردن افراد وجود داشته باشد. اگر اتاق مانیتورینگ کوچک باشد و یا از لحاظ ظاهری ساختار مناسب و موزونی نداشته باشد، به عنوان مثال، اگر اتاق دارای ستونهایی باشد و یا سقف شیبدار، تیم مانیتورینگ با مشکلات بسیاری روبرو خواهد شد.
همچنین ساختار نامناسب اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته میتواند بر نحوه قرارگرفتن مانیتورها تاثیر بگذارد که این امر علاوه بر اینکه توانایی اپراتور را در اسکن کردن تصاویر چندگانه دوربین محدود میکند، وی را در معرض خطرات ایمنی و آسیب به سلامت قرار میدهد.
مانیتورها
هنوز به صورت دقیق، ویژگیهای یک صفحهی نمایش خوب مشخص نشده است، اما اگر بخواهیم از نقطه نظر اپراتورها به این موضوع نگاه کنیم، صفحهی نمایشی مناسب است که وضوح کافی دارد و جزئیات بصری به خوبی قابل دید است. البته باید به زاویهی دید اپراتور با مانیتورها هم به خوبی توجه گردد.
دوربینهای مداربسته
علاوه بر عوامل داخل اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته، عوامل دیگری همچون خود دوربینهای مداربسته نیز وجود دارد که باید توجه ویژهای در انتخاب آنها داشت. هر چه دوربینی که شما انتخاب میکنید از قابلیتهای ارزشمندتری برخوردار باشد، باعث بهبود کارایی خواهد شد، به عنوان مثال، اگر دوربین شما قادر به حرکت، بزرگنمایی و گرفتن تصاویر باکیفیتتر در شب باشد، بسیار ارزشمند خواهد بود.
برای انتخاب بهترین نوع دوربینهای مداربسته میتوانید با مشاوران پویابین در ارتباط باشید.
۲) عوامل و فاکتورهای انسانی
عوامل و فاکتورهای انسانی در واقع برای سلامت اپراتورهایی که در اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته فعالیت میکنند، ضروری هستند. این ویژگی از اتاق مانیتورینگ به همان اندازهی عملکرد دوربین مداربسته اهمیت دارد. چرا که طراحی این اتاق با توجه با تمرکز بر روی عوامل انسانی میتواند عملکرد اوپراتورها را بهبود بخشد و از خستگی و حواسپرتی ناگهانی پیشگیری کند.
پیشبینی میشود در سالهای آینده با توسعهی اینترنت اشیا، این فناوریها نقش گستردهای در بهبود عملکرد اتاقهای مانیتورینگ از لحاظ فاکتورهای انسانی داشته باشند.
برخی عوامل انسانی موثر بر بهینهسازی عملکرد اتاقهای مانیتورینگ دوربینهای مداربسته
استفاده از لوازم و مبلمانهایی که مخصوص اتاق مانیتورینگ هستند
اپراتورهای امروزی مجبور هستند که پردازش اطلاعات را از مانیتورهای مختلف کنترل کنند و گاها حتی به دادههای اینترنتی هم نیاز پیدا میکنند. از همین رو، باید لوازمی که استفاده میکنند از بالاترین استانداردها برای کاهش خستگی، سلامت و رفاه برخوردار باشند.
توجه به فضای آرام اتاق مانیتورینگ
اتاق مانیتورینگ در اغلب موارد بر تصمیمات شرکت تاثیرات جدی میگذارد. طراحی اتاق مانیتورینگ باید به گونهای باشد که امکان هیچگونه حواسپرتی را برای افراد مهیا نکند.
نور و روشنایی
بدون شک، روشنایی مناسب برای انجام یک کار بصری فوقالعاده مهم است. نورپردازی خوب نقش گستردهای در عملکرد افراد ایفا میکند و باعث میشود جزئیات قابل تشخیصتر باشد و مانع خستگی چشم شود.
با افزایش سن توانایی بصری افراد کاهش پیدا میکند، لذا محدودهی سنی افرادی که در اتاق مانیتورینگ کار میکنند، بسیار مهم است.
دما و رطوبت
هوای سرد یا گرم منجر به ضعف عملکرد افراد میگردد. گرمای شدید منجر به پردازش ذهنی کندتر و سرمای شدید منجر به کاهش حساسیت لمسی میگردد.
طراحی فیزیکی محیط کار
اگر چه هدف باید سادگی، تنظیم سروصدا، دما و مواردی از این قبیل باشد، اما هدف اصلی معمولا سازنده بودن طراحی فیزیکی اتاق و یا کارایی آن است. اپراتورهای اتاق مانیتورینگ دوربین مداربسته باید در ایستگاههای کاری فعالیت کنند که از ابعاد استاندارد برخوردار باشد.
به طور خلاصه، اتاق مانیتورینگ دوربین مدار بسته یکی از بخشهای مهم هر سازمانی محسوب میشود و توجه به عوامل و فاکتورهایی که در بهینهسازی ساختار این اتاق نقش دارند، بسیار مهم و ضروری است.